Sisäilmaongelmat

NASA:n patentoima teknologia eliminoi minkä tahansa orgaanisen yhdisteen, joka pohjautuu hiileen. lmanpuhdistimemme toimii haihtuviin organisiin yhdisteisiin, siitepölyyn, homeitiöihin, bakteereihin, viruksiin ja hajuihin.

0,3

MIKRONIA

Kokorajoitus sille, mitä tavallinen suodatin sieppaa kodin ilmasta.

0,2

MIKRONIA

Monien bakteerien, homeitiöiden ja virusten koko.

0,1

MIKRONIA

Monien VOC-yhdisteiden koko.

VIRUKSET

Kuten bakteerit niin viruksetkin ovat taudinaiheuttajia. Bakteerien ja virusten ero on koossa virusten ollessa huomattavasti pienempiä, ja virukset tarvitsevat elävän solun lisääntyäkseen kun taas bakteerit voivat elää käytännössä millä tahansa pinnalla. Myös tautien hoidoissa on eroja: valtaosaan bakteereista tehoaa antibiootit kun taas viruksiin ne eivät toimi lainkaan.

BAKTEERIT

Bakteerit ovat hyvin pieniä yksisoluisia eliöitä, joita on käytännössä kaikkialla. Bakteerien vahvuutena on sopeutumiskyky erilaisiin elinympäristöihin, jonka vuoksi niitä löytyy myös äärimmäisistä olosuhteista. Valtaosa bakteereista on meille hyödyllisiä, mutta valitettavan monet aiheuttavat monia sairauksia, kuten salmonellaa, borrelioosia ja hinkuyskää – nämä ovat nimeltään patogeenisia bakteereja.

VOC:T

VOC -yhdisteet ovat haitallisia orgaanisia yhdisteitä, lyhyesti sanottuna kaasuja. Riippuen yhdisteestä jo yksikin voi olla haitallinen, mutta suurempi vaara on useammassa yhdisteessä samassa tilassa, jolloin niiden yhteisvaiktuksen arvellaan aiheuttavan terveyshaittoja. Päästölähteitä ovat normaalisti erilaiset rakennusmateriaalit ja sisustuselementit, mutta myös erilaisista liuottimista ja pesuaineista löytyy monesti näitä haitallisia yhdisteitä.

PIENHIUKKASET

Hengitysilmassa on runsaasti silmille näkymättömiä hiukkasia, jotka ovat terveydelle kaikkein haitallisimpia. Pienhiukkaset, eli alle 2,5 mikrometrin kokoiset partikkelit, pääsevät hengitettynä syvälle keuhkoihin ja kaikkein pienimmät, alle 0,1 mikrometrin hiukkaset, saattavat päätyä verenkiertoon keuhkojen kautta, jolloin ne vaikuttavat elimistössämme pitkään. Suurimmat ongelmat näiden hiukkasten osalta ovat tiheästi asutuilla alueilla ja valtaväylien läheisyydessä.

SIITEPÖLY

Siitepölyallergiasta kärsii arviolta noin 10 – 20 % suomalaisista. Siitepölykausi kestää maaliskuusta elokuuhun, jolloin oireilu on jaksottaista. Oireet ovat vaihtelevia aina jatkuvasta nuhasta tukkoisuuteen, yskänärstyksestä yleiseen väsymykseen. Perinteisesti oireita on lievennetty erilaisilla lääkkeillä ja sumutteilla. Sisätilojen ja -ilman puhtaudella on tieteellistä näyttöä oireiden vähentymisestä.

HOMEITIÖT

Home kykynee kasvamaan käytännössä millä tahansa pinnalla jos vettä on tarjolla. Näkyvä home on varma merkki homevauriosta, mutta ongelmaksi muodostuu home, joka on esimerkiksi asunnon rakenteiden sisällä, jota ei luonnollisesti pysty silmin havaitsemaan. Tyypillisiä oireita ovat limakalvojen kuivuminen, silmien kirvely ja ihon punoitus.

SAVU

Savu syntyy palamisen sivutuotteena. Tulipaloissa suurin vaara piilee juurikin savussa, joka sisältää hiilimonoksidia eli häkää, joka aiheuttaa elimistöön joutuessa hapenpuutetta. Häkä on erityisen vaarallinen yhdiste, koska se on mauton, hajuton ja väritön kaasu. Riippuen altistumisen tasosta oireet ovat aina päänsärystä tajuttomuuteen.

HAJUT

Erilaiset hajut eivät välttämättä aiheuta terveydelle välitöntä haittaa, mutta alentavat sisätilojen viihtyisyyttä merkittävästi. Tyypillisiä hajun lähteitä ovat viemärit, mutta myös ikkunoista tai postiluukuista saattaa kulkeutua huoneistoon epämielyttäviä hajuja esimerkiksi tupakan savun muodossa. On hyvä muistaa, että puhdas huoneilma ei haise miltään.